Fietsen naar Rome in de voetsporen van abt Emo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ISBN 978-90-816638-0-9

 

192 pagina's   

    

formaat 17 x 24 cm

 

45 routekaartjes

 

meer dan 100 kleurenfoto's

 

€ 19,95

 

Emo achterna

In 2013 reden Guus en Nel Schipper voor het eerst naar Rome, waarbij ze de door Hans Reitsma uitgezette fietsroute volgden. Een jaar later gingen ze opnieuw naar de Heilige Stad. Er was een belangrijk verschil met de tocht van 2013. Toen was Rome hun einddoel. In 2014 was dat niet meer het geval. Rome was slechts het eindpunt van hun reis. Het ging hen nu om de tocht zelf, om het volgen van de weg. Maar kon die weg tippen aan de weg die ze vorig jaar aflegden?

De bestaande fietsroutes zijn uitgezet om fietsers zo ongestoord mogelijk te laten genieten van mooie natuur, afwisselende landschappen en historische steden, zoals Hans Reitsma zelf schrijft. Bij het uitzetten van de nieuwe route bleek dat ze lang niet altijd over autoluwe wegen zouden kunnen rijden. In tegendeel zelfs, regelmatig zouden ze drukke doorgaande wegen voor lief moeten nemen omdat er geen andere opties waren.

Toch gingen ze heel gemotiveerd van start. De weg die ze gingen volgen, was de weg die een koppige abt uit Groningen samen met zijn vriend Hendrik in de winter van 1211-1212 aflegde. Hij ging er heen, omdat hij het conflict waarin hij en zijn bisschop verzeild waren geraakt, wilde voorleggen aan de paus. Abt Emo en Hendrik vertrokken uit een kloostertje in de provincie Groningen en liepen met een grote omweg via Prémontré in Frankrijk naar Italië, waar ze vaak de Via Francigena, de oude pelgrimsweg naar Rome volgden. Het was een indrukwekkende prestatie die de abt en zijn vriend die winter leverden met als letterlijk hoogtepunt hun beklimming van de Mont-Cenis, een berg met een hoogte van 2083 meter.

Helaas wisten Guus en Nel Schipper de tocht in 2014 niet tot een goed einde te brengen. Door een val van Nel tijdens de rit van Lyon naar La-Tour-du-Pin moesten ze negen dagen later in Pavia hun reis staken. In 2015 gingen ze opnieuw op pad. Ze vertrokken vanuit hun woonplaats Wemeldinge en fietsten vanaf Louvain-la-Neuve in België opnieuw in de voetsporen van abt Emo en Hendrik. Na 26 dagen bereikten ze Pavia en konden ze beginnen aan het laatste deel van hun reis van Pavia naar Rome.

Omdat ze in de voetsporen van beide mannen naar Rome fietsten en daarbij in 2015  in Italië regelmatig de Via Francigena volgden, voelde deze tocht voor hen meer aan als een pelgrimstocht, zoals ze die meerdere malen naar Santiago de Compostela ondernamen, dan als een vrijblijvende fietsvakantie.

"Emo achterna" bestellen?

Door op onderstaande knop te klikken kunt u uw bestelling aan ons doorgeven.

Als u Emo achterna bestelt, worden er geen verzendkosten in rekening gebracht.

De factuur wordt meegestuurd. U betaalt dus achteraf.

 

 

► Een fragment lezen? Klik hier                                          ► Foto's bekijken? Klik hier