Fietsen naar Praag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ISBN 978-90-804772-8-5

 

196 pagina's  € 9,90

 

 

 

 

Trappen tot Praag

 

In de loop van de jaren hebben Guus en Nel Schipper vele reizen door Europa gemaakt. Meestal gaat het in zuidelijke richting, maar dit maal fietsen ze naar het oosten. De Tsjechische hoofdstad Praag is het einddoel van hun reis. Als ze daar eenmaal zijn, besluiten ze er nog een stukje aan vast te knopen en door te rijden naar Dresden.

 

De route voert hen langs talloze rivieren waaronder de Rijn, de Weser, de Werra, de Moldau en de Elbe. Ze doorkruisen pittoreske dalen, klimmen naar stuwmeertjes en fietsen door doodstille bossen en oude, afgesleten gebergten. Ze trekken door het voormalige grensgebied van Oost- en West-Duitsland, waar ondanks het verdwijnen van het IJzeren Gordijn de verschillen tussen oost en west nog altijd merkbaar zijn. Ze komen door prachtige vakwerkstadjes, bezoeken Coburg en Bayreuth met hun barokke paleizen, passeren burchten waar oeroude mythen omheen zweven, bezichtigen kloosters waar de tijd gestold lijkt te zijn en overnachten in kuuroorden als het Tsjechische Mariánské Lázně.

 

Met eigen ogen zien ze hoe groot het contrast is tussen dit mondaine kuuroord en het haar omringende platteland dat nauwelijks lijkt te profiteren van de economische groei. Praag is een juweel, maar ook waanzinnig druk. Na anderhalve dag vluchten ze de stad uit en fietsen verder over doodstille paadjes en weggetjes door de prachtige dalen van de Moldau en de Elbe naar Dresden en zien in de regen hoe de stad in haar oude luister hersteld is.

 

Enig ongerief wordt veroorzaakt door de soms slecht berijdbare, nauwelijks verharde paden en de extreme hitte. Regelmatig loopt de temperatuur op tot boven de veertig graden, warmer dan ze ooit eerder meegemaakt hebben in Spanje of Italië. Afgezien van enkele kleine inzinkingen genieten ze van hun reis door de mooie, afwisselende landschappen met hun historische en culturele hoogtepunten. Door de dialogen, de anekdotes en de aandacht voor de historische achtergronden en mythen is Trappen tot Praag meer dan een neerslag van een fietstocht. Het is een boek dat je de tocht al lezend doet mee beleven of zelfs doet besluiten om zelf naar Praag en Dresden te fietsen.

 

'In een aangename stijl worden we in 'Trappen tot Praag' meegenomen op een fietstocht vanuit het Zeeuwse Wemeldinge naar Praag en Dresden.' - www.fietsen.123.nl over Trappen tot Praag.

 

► Een fragment lezen ...                                                     ► Foto's bekijken ...   

 

 

                                         

 

 

Gebruikte routebeschrijvingen: