Fietsen naar Santiago

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan een fietstocht van meer dan 2000 kilometer begin je niet zomaar. Dat vereist een grondige voorbereiding. Om te beginnen werden we lid van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. We schaften goede fietsen aan en we begonnen te trainen, veel te trainen, en ..... te lezen, heel veel te lezen, over de bedevaart naar Santiago. Daardoor schoof de sportieve uitdaging die de tocht aanvankelijk was, volledig naar de achtergrond en werden cultuurhistorische aspecten steeds belangrijker.

 

We schaften routebeschrijvingen aan en gingen in 1998 voor de eerste keer op weg. In 2000 en 2001 keerden we terug op de pelgrimswegen naar Santiago, omdat er nog zoveel was blijven liggen en we door Frankrijk een andere route wilden volgen. Zelfs na die tochten bleef Santiago trekken en dat leidde ertoe, dat we in 2008 voor de derde maal naar de apostelstad trokken.

 

Hierboven stelden we al dat we veel lazen over de bedevaart naar Santiago. Omdat we vanzelfsprekend ook benieuwd waren naar de ervaringen van mensen onderweg, zaten daar veel pelgrimsverslagen bij. Het waren echter bijna uitsluitend boeken van mensen die de tocht te voet gemaakt hadden.

 

Fietsers bleken maar weinig op schrift gesteld te hebben en dat ervoeren we als een gemis. We hopen dat onze drie boeken voor ex-Santiagogangers een feest van herkenning zullen zijn en dat ze toekomstige pelgrims enthousiast zullen maken om op weg te gaan.

 

Guus en Nel Schipper

ISBN 978-90-816638-1-6

 

254 pagina's         € 9,90

 

 

Een jakobsschelp op een stuurtas

 

Tijdens de zware stormvloeden in 1530 en 1532 werden vele Zeeuwse dorpen voorgoed door de zee verzwolgen. Een van die dorpen was Nieuwlande. De restanten liggen in het tegenwoordige 'Verdronken land van Zuid-Beveland' en vallen tweemaal per dag bij eb droog. Het dorp werd bekend als vindplaats van grote aantallen pelgrims- en profane insignes daterend uit de periode 1250 - 1530. Een aantal van die insignes was afkomstig uit Santiago. Het is dan ook reëel te veronderstellen dat middeleeuwse inwoners van Nieuwlande een pelgrimsreis naar Spanje ondernomen hebben. Een van hen was Jacob van Nieuwlande, die in 1410 op bedevaart ging.

 

Bijna zeshonderd jaar later volgden Guus en Nel Schipper de voetsporen van hun middeleeuwse buurman als ze voor de derde keer op weg gaan naar het graf van Jakobus. Het was aan de buitenwereld moeilijk duidelijk te maken waarom de oude pelgrimswegen naar Santiago de Compostela bleven trekken. Twee keer naar Santiago fietsen was toch wel genoeg? Een derde keer kon alleen maar tegenvallen. Maar vooral Guus wilde nogmaals naar Santiago. Hij wilde opnieuw de duizend jaar oude weg volgen. De weg die ook Jacob van Nieuwlande naar het graf van de apostel had gevoerd. Fietsen in de voetsporen van zijn middeleeuwse buurman. Gelukkig had Nel geen bezwaar tegen een nieuwe tocht en dus trokken ze in de zomer van 2008 opnieuw naar de apostelstad in Noordwest-Spanje. Ze maakten gebruik van de St. Jacobs Fietsroute en reden via  Chartres, Tours, Poitiers en Dax naar de Pyreneeën. In Spanje volgden ze vanzelfsprekend de Camino Francés.

 

Hun dagboeken vormen de basis van dit reisverslag. Ook dit keer maakte de tocht een overweldigende indruk op hen en kwamen ze in contact met andere pelgrims. De ontmoetingen met een Nederlandse pelgrim die ze ook tien jaar geleden op hun eerste reis gesproken hadden, wierpen voor hen wederom de vraag op of dit toeval was of dat dit moest gebeuren.

 

Ze snoven tijdens hun tocht weer de middeleeuwse sfeer op, die nog altijd om de oude pelgrimswegen en in de stadjes hangt en gingen terug in de tijd aan de hand van Jacob van Nieuwlande. Soms leek hij zelfs aanwezig te zijn in kerken, kapelletjes en kloosters, op wegen en op bergpassen. In een aantal korte fragmenten wordt de lezer daarom ook teruggevoerd naar de pelgrimage van Jacob in 1410, maakt hij kennis met de gevaren onderweg en beleeft hij Jacobs angsten, eenzaamheid, uitputting en wanhoop. Hij wordt deelgenoot gemaakt van zijn vertrouwen in de heilige Jakobus en van zijn beleving van de vele mirakels onderweg, zoals de 'Heilige Traan' in Vendôme en het hoofd van Johannes de Doper in Saint-Jean-d'Angely.

 

Hiermee wordt de eeuwenoude pelgrimsroute in een historisch perspectief geplaatst. Veel blijkt in die zes eeuwen te zijn veranderd, maar niet alles. Het belangrijkste verschil is, dat voor Jacob van Nieuwlande het graf van de apostel het doel van zijn bedevaart was, terwijl Guus en Nel Schipper veel meer geboeid waren door de weg die ze volgden.

 

► Een fragment lezen ...                                                     ► Foto's bekijken ...

 

ISBN 978-90-804772-5-7

 

180 pagina's         € 9,90

 

Trappen tot Santiago - tweede, herziene druk

 

Hun eerste pelgrimstocht naar het graf van de apostel Jacobus maken Guus en Nel Schipper in de zomer van 1998. Het wordt een afwisselende tocht die zij als fietsers beginnen en als pelgrims beëindigen. Eenmaal in Spanje wordt het volgen van de Camino, de eeuwenoude pelgrimsweg, het doel van hun reis.

In dagboekvorm beschrijven ze de gevarieerde landschappen, de historische plaatsen en monumenten, hun hoogte- en dieptepunten en hun soms zeer indringende ontmoetingen met medepelgrims.

 

Natuurlijk komen daarnaast de dagelijks terugkerende zaken van het fietsen, het eten en het vinden van een bed aan de orde, evenals het wisselvallige weer. Van de extreme hitte in Zuid/Frankrijk fietsen ze naar de mistige en zeer koude Pyreneeën en vervolgen ze hun weg door Noord-Spanje.

 

Een eeuwenoude weg die hen voert over bergen en over de eindeloze meseta. Dat volgen van die weg, waarover miljoenen pelgrims hen reeds voorgingen, wordt steeds belangrijker; een weg die voor hen niet eindigt  in Santiago.

 

Trappen tot Santiago besteedt daarnaast de nodige aandacht aan de achtergronden van het pelgrimeren naar Santiago, zoals het translatieverhaal, de ontdekking van het graf, de talrijke legendes en de historische gegevens.

  '... een helder en goed geschreven relaas van heel de tocht plus een hoop informatie over de geschiedenis van de pelgrimage.' - Dagblad BN/De Stem over Trappen tot Santiago.

 

 

 

► Een fragment lezen ...                                                     ► Foto's bekijken ...  

 

ISBN 978-90-804772-3-0

 

274 pagina's         € 9,90

 

Terugkeer naar Santiago  

 

De eerste pelgrimstocht naar Santiago de Compostela had een diepe indruk op Guus en Nel Schipper gemaakt, maar ze hadden het gevoel dat de tocht niet was afgerond, dat er teveel was blijven liggen. Het gevolg was dat ze in 2000 en 2001 terugkeerden op de pelgrimswegen naar Santiago.

 

In de zomer van 2000 volgden ze een oostelijke route door Frankrijk die hen via Troyes, Vézelay, Rocamadour, Cahors en Moissac naar Oloron-Sainte-Marie aan de voet van de Col du Somport voerde. Een tocht die  in de Ardennen en in Noord-Frankrijk gekenmerkt werd door extreem slecht weer. Toch reden ze door en kregen daarvan geen spijt. Een schitterende tocht over historische pelgrimswegen  voerde hen langs uitgestrekte akkers, door bossen en valleien, over heuvelruggen en langs prachtige middeleeuwse plaatsen.

 

In 2001 fietsten ze een veel westelijker route over Brugge, Parijs, Orléans, Tours en Poitiers. Vervolgens ging het door de duinen van Aquitanië en door Les Landes opnieuw naar Oloron-Sainte-Marie. Dit keer staken ze via de Col du Somport de Pyreneeën over en volgden ze vanaf Jaca de Camino Francés naar Santiago de Compostela.

 

Veel van wat tijdens de eerste pelgrimstocht in 1998 was blijven liggen, konden ze nu wel bekijken zoals de kloosterhof in León, het bisschoppelijk paleis in Astorga en de tempeliersburcht in Ponferrada. Daarnaast waren er het klooster van San Juan de la Peña, de tocht door de spectaculaire Hoz de Lumbier en de overnachting in O Cebreiro. 

 

Terugkeer naar Santiago geeft daarnaast de nodige historische informatie, zoals over de Katharen en de Orde van de Tempeliers. Ook het ontstaan van het pelgrimeren naar Santiago, de talrijke legendes en de historische gegevens worden belicht.  

 

 

► Een fragment lezen ...                                                     ► Foto's bekijken ...   

 

Gebruikte routebeschrijvingen

 Een jakobsschelp op een stuurtas, Trappen tot Santiago en Terugkeer naar Santiago, westelijke route :

 

Terugkeer naar Santiago, oostelijke route :